När det kommer till att måla om hemma är färgvalet avgörande. Men det är inte bara färgnyansen som spelar roll, utan också färgens glans. I den här artikeln kommer vi att utforska vad glans i målarfärg innebär, vad du ska tänka på vid olika användningsområden, och vad de olika glansgraderna är bra för. Vi tar också upp vad det är som gör att färgen har olika glans.

”Många kunder blir lite frågande när man ställer frågan om vilken glansgrad dem vill ha, men beroende på valet så blir resultatet väldigt olika!” nämner Richard en målare hos Refine.se

Vad är glans i målarfärg?

Glansgrad i målarfärg avser hur mycket ljus som reflekteras från en färgad yta. Glansen kan variera från mycket glansig, som spegelblank, till helt matt. Färgtillverkare mäter glansgraden på en skala från 0 (helt matt) till 100 (helt glansig).

Vad bestämmer en färgs glansgrad?

Glansgraden bestäms av blandningen mellan bindemedlet (oftast akryl eller olja) och pigmentet i färgen. Ju mer bindemedel, desto högre blir glansgraden. Därför har högblanka färger ofta ett tjockare skikt bindemedel, vilket också gör dem mer tåliga.

Användningsområden för olika glansgrader

Vid valet av glansgrad är det viktigt att överväga rummets användning, dess ljusförhållanden och ytan som ska målas.

Matt färg (glans 0-10): Matt färg har förmågan att absorbera ljus, vilket minimerar uppfattningen av små ojämnheter på ytan. Den är därför utmärkt för tak och väggar i sovrum och vardagsrum. Dock är matt färg mindre tålig mot smuts och slitage.

Äggskal eller silkesmatt färg (glans 10-25): Dessa färger har en svag glans och är mer motståndskraftiga mot smuts och fläckar jämfört med matt färg. De används ofta i kök, badrum och barnrum där väggarna behöver torkas av oftare.

Halvblank färg (glans 26-70): Halvblank färg reflekterar mer ljus och är lättare att rengöra än matta färger. Den är lämplig för högtrafikerade områden som hallar och trapphus, samt på lister, fönsterkarmar och dörrar.

Högblank färg (glans 70-100): Högblank färg har en spegelblank finish och är mycket hållbar och lätt att rengöra. Den används ofta för detaljer, möbler, lister och ytor som utsätts för mycket slitage.

För att göra det bästa färgvalet är det viktigt att tänka på både färgton och glansgrad. Genom att välja rätt glans kan du framhäva arkitektoniska detaljer, dölja småfel och skapa den perfekta atmosfären i ditt hem. Glöm inte att prova med färgprover innan du bestämmer dig, eftersom färgen kan se annorlunda ut i olika ljus och på olika ytor. Lycka till med ditt färgval!

Slutsats

Att välja rätt glans i målarfärg kan verka överväldigande, men genom att förstå vad glans är, hur det påverkas och vilka glansgrader som är lämpliga för olika områden, kan du göra informerade val som hjälper dig att uppnå önskat resultat. Kom ihåg att glansgraden spelar en stor roll för färgens visuella effekt och tålighet. Från matta sovrum till högblanka detaljer, glansen du väljer kan förvandla ditt utrymme och ge det en professionell touch. Så nästa gång du planerar ett målningsprojekt, tänk på mer än bara färgen – tänk på glansen också.

Läsa mer om hur man målar om hemma >

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer