”Att bli målare kan innebära ett yrke fyllt av kreativitet, frihet och möjlighet att påverka vår omgivning på många olika sätt. Från att förvandla hem och kontor till konstverk, till att arbeta med att bevara kulturarv, kan en målares yrkesroll variera stort.” säger målaren på Refine.se med glimten i ögat.

Vägen till yrket

Det mest vanliga sättet att bli målare är att studera Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning mot måleri de sista två åren. Denna utbildning innebär både teoretiska studier samt praktisk erfarenhet genom praktik på måleriföretag. Efter utbildningen söker många en lärlingsanställning hos ett måleriföretag, ofta på det företag där de gjorde sin praktik. Efter 6800 timmar som lärling, vilket tar cirka två år, kan du kalla dig en färdigutbildad målare.

För den som är över gymnasieåldern eller inte har möjlighet att gå på gymnasiet finns alternativa vägar till yrket. Du kan till exempel söka direkt till en lärlingsanställning, om du har fyllt 19 år, eller studera vidare inom vuxenutbildningen.

Arbetsuppgifter som målare

Måleriet är ett yrke som kräver både praktiska färdigheter och kreativitet. En målares arbete kan variera mycket från dag till dag, men vanliga arbetsmoment inkluderar förberedande underarbete, spackling, grundmålning, färdigmålning, tapetsering och dekoration. Du kan arbeta i olika miljöer som hem, kontor, skolor, sjukhus och industrier. Oavsett var du arbetar kommer du ha mycket kontakt med människor, och måleriet innebär också en möjlighet att samarbeta med yrkesgrupper som inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare.

Målare yrket

Jobbmöjligheter och löner

Måleribranschen har ett ständigt behov av kvalificerade hantverkare och möjligheterna att få arbete bedöms vara goda. Även om det kan vara svårare att hitta en lärlingsanställning under vintermånaderna, så bedöms möjligheterna till jobb bli medelgoda på fem till tio års sikt. Den genomsnittliga lönen för en målare är 34 400 kronor per månad, men kan variera beroende på vilket lönesystem man arbetar under.

Läs mer om lön för målare här >

Karriärmöjligheter

Måleriyrket kan erbjuda många olika karriärvägar. Du kan exempelvis specialisera dig inom ett specifikt område, som våtrumsmålning, rostskyddsmålning, brandskyddsmålning, fönsterbehandlingar eller dekorationsmålning.

Hur mycket tjänar en målare som är egenföretagare?

Inkomsten för en självständig målare är inte fastställd och kan skifta avsevärt beroende på en mängd faktorer, till exempel storleken på ditt företag, konkurrensnivåer, kostnader, kundkrets och mycket mer. Oftast baseras en egenföretagares inkomst på företagets vinst, vilket kan skifta från månad till månad. Men om ditt företag är framgångsrikt kan din inkomst överstiga genomsnittslönen för anställda målare betydligt.

Som egenföretagare tar du också på dig mer ansvar, både för företagets ekonomi och för att hitta och behålla kunder. Detta kräver att du är redo att hantera företagets finanser, marknadsföring och kundservice. Men för de som är villiga att ta detta ansvar kan det innebära stor frihet och möjlighet att styra över sin egen yrkesbana.

Det är av yttersta vikt att du som egenföretagare sköter din ekonomi ordentligt. Det innebär att betala skatter och sociala avgifter i tid, samt att noggrant redovisa företagets inkomster och utgifter. Om du saknar erfarenhet inom detta kan det vara klokt att anlita en revisor eller bokföringsbyrå.

Det finns ingen exakt siffra för hur mycket du kan tjäna som egenföretagare i måleribranschen. Men om du är beredd att arbeta hårt, nätverka, bygga upp en stark kundbas och hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna inom måleri, kan du bygga upp ett framgångsrikt företag och en lönsam karriär.

Målaryrkets karaktär

Oavsett om du är anställd eller egen företagare, kommer din framgång i måleribranschen främst från din passion för måleri och din vilja att ständigt lära dig och utvecklas. Måleri är både en konstform och ett hantverk, och att bemästra det kräver tid, tålamod och hängivenhet.

Som lärling i måleribranschen kommer du att arbeta under handledning av en erfaren målare som kommer att lära dig allt du behöver veta för att bli en professionell målare. Du kommer att få erfarenhet av allt från förberedande arbete som att slipa och spackla väggar, till att måla, tapetsera och utföra dekorativa uppgifter.

Att vara målare innebär ett praktiskt och kreativt yrke. Du kommer att ha chans att arbeta nära bland annat inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Yrket innebär mycket kontakt med människor, möjlighet att utvecklas, arbeta självständigt och att ta ansvar.

Som målare arbetar du i en mängd olika miljöer, såsom bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industrier. En stor del av arbetet utförs utomhus under sommaren och inomhus under vintern.

Framtidens möjligheter som målare

För den skickliga hantverkaren kommer det alltid att finnas jobb. Arbetsförmedlingen bedömer att målare kommer att ha goda möjligheter till arbete under det kommande året. Det kan periodvis vara svårt att hitta en lärlingsanställning, särskilt under vintermånaderna då det kan vara mindre att göra i måleribranschen. Men branschen behöver fler lärlingar, och på fem till tio års sikt bedöms jobbmöjligheterna vara medelgoda.

Varje år utbildas hundratals nya målare, och efterfrågan på marknaden är stor, trots ekonomiska nedgångar. Behovet av att måla husfasader, interiörer, renoveringar och nybyggnationer kommer alltid att finnas.

Efter att ha avlagt ett godkänt gesällprov får du ett gesällbrev, vilket är ett bevis på att du har tagit examen. Med detta examensbevis i handen blir det lättare för dig att få jobb som målare.

Diverse jobb inom måleribranschen Måleribranschen erbjuder stor variation när det gäller färg, fantasi och form. Du har stor frihet och många möjligheter. Du kommer att arbeta med väggar, tak, dekorationsmålning, renoveringar, fönster och våtrum, både inomhus och utomhus.

När du får mer erfarenhet och kunskap, kan du specialisera dig inom ett specifikt område, som till exempel våtrumsmålning, rostskyddsmålning, brandskyddsmålning, fönsterbehandlingar eller dekorationsmålning. Det finns också möjlighet att bli egen företagare, arbetsledare, projektledare, försäljare eller utbildare inom måleri. Med andra ord finns det en mängd olika karriärmöjligheter inom måleribranschen.

Jag hoppas att detta ger dig en bra överblick över yrket som målare. Det är ett yrke som erbjuder både kreativitet och frihet, samt en möjlighet att påverka vår omgivning på många olika sätt.

Sammanfattning

Måleri är ett yrke med kreativitet och frihet, med utbildningsvägar genom gymnasiet, lärlingsanställning eller vuxenutbildning. Arbetsuppgifterna varierar, inklusive målning, tapetsering, och dekoration i olika miljöer. Jobbmöjligheterna bedöms vara goda och det finns karriärmöjligheter, inklusive att bli egen företagare. Efter att ha erhållit ett gesällbrev blir det lättare att få jobb. Yrket erbjuder mycket kontakt med människor och samarbete med olika yrkesgrupper.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer