Varför inte spendera nästa helg med att måla om din dörr eller ytterdörr? Det här är ett perfekt projekt för dig som behöver en enkel utmaning att sätta tänderna i. En nymålad dörr gör mycket för helhetsintrycket av hemmet och det bästa av allt är att du kan genomföra detta projekt med ganska små medel. Häng med så berättar vi mer!

Precis som att målningen på väggarna och i taket blir slitet efter ett tag så slits även ytterdörren mycket med tiden och behöver då och då målas om för att behålla sin lyster. Du kanske inte har tänkt på det själv, men dörren till ditt hem är det första man ser när man kommer hem till dig. En snygg ytterdörr är avgörande för den som vill ha ett fräscht och elegant hem. Vi har pratat med målarna på Refine.se och fått tips inför projektet att måla om dörren!

Behöver dörren rengöras?

Om din ytterdörr är smutsig, behöver den rengöras innan du målar. Använd målartvätt och gå över med en tvättsvamp, du kan också använda mögeltvättmedel eller utspätt diskmedel. Tänk på att dörren måste torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg och börjar måla. Resultatet blir som bäst om du målar på en torr yta.

Grundmålning av ny dörr

Om du har en helt ny dörr, kan du behöva grundmåla dörren innan själva målningen. Har du en trädörr kan du också behöva kvistlacka för att kvistarna inte ska blöda igenom, vilket gör att färgen inte täcker kvistarna. Det finns särskild kvistlack att köpa som är avsedd för att just förbehandla kvistar innan målning.


Kontrollera vädret innan du börjar måla ytterdörr

Om du ska måla en dörr inne i ditt hem, behöver du så klart inte bekymra dig över vädret. Men en ytterdörr är av förklarliga skäl exponerad för vädrets makter och därför är det av yttersta vikt att du planerar din målning. Kolla framförallt att det inte ska regna under kommande dygn, så att färgen hinner torka innan den exponeras för någon fukt. Morgon- och kvällsdagg bör undvikas.

Om du målar på hösten eller på våren, behöver du också vara uppmärksam på temperaturen. Du bör inte måla vare sig dörrar eller andra detaljer på ditt hus om temperaturen är lägre än 10 grader. Tänk på att temperaturen oftast sjunker under natten och att färgen på dörren då fortfarande torkar. Var därför noga med att kontrollera hur lågt temperaturen väntas sjunka under natten.

Det bör heller inte vara för varmt när du målar. Om temperaturen stiger över 25 grader och speciellt om målning sker i direkt solljus, bör man avvakta med att måla. Anledningen är att färgens torkprocess påverkas negativt. Färgen hinner börja torka innan man hunnit stryka ut den ordentligt. Blåsor kan bildas.


Behöver du slipa ytterdörren innan du målar?

Om din dörr är målad eller behandlad med något glatt material, typ lackfärg, kan du också behöva slipa dörren innan du målar. Glatta ytor är inte bra vid målning. Då får nämligen färgen svårt att fästa. Använd en färgskrapa för att ta bort den befintliga färgen. Sedan jämnar du till underlaget med en elektrisk slipmaskin alternativt en vanlig handhållen slipkloss. Se till så att hela ytan på dörren är fri från blanka färger och lack. Gå över med en mikrofiberduk för att torka bort resterna från slipningen.


Välj rätt färg till din ytterdörr

Nu har vi kommit till ett viktigt moment i ditt projekt att måla om din dörr eller ytterdörr. Det har blivit dags att välja färg. Gå till din lokala färghandlare och be om hjälp. Beroende på om du har en helt omålad dörr eller om du ska måla om din dörr, behöver du mer eller mindre färg. En omålad dörr behöver i regel grundmålas först med en speciell grundfärg. Det finns många olika varumärken att välja mellan.

Så, vilken kulör ska man välja? Här finns det egentligen inget rätt eller fel. Ett vitmålat hus kan i princip ha vilken färg som helst på ytterdörren. Varför inte sticka ut lite extra och välja en färg som syns? Ett förslag här är att gå till färgaffären och be om att få ta hem färgprover. Ta med dessa hem och försök att känna in hur det skulle se ut om din ytterdörr var målad i de olika kulörerna.


Fler tips när du ska måla dörr eller ytterdörr

För dig som bestämt dig för att måla dörr eller ytterdörr, väntar ett kul och kreativt projekt. Här kommer några tips i korthet att tänka på i samband med att du målar.

  • Sätt upp en lapp att dörren är nymålad
  • Skydda dina växter från färgstänk
  • Slarva inte med grundarbetet – det avslöjar sig alltid. Avlägsna smuts och skrapa eventuellt bort gammal färg
  • Var noga med vädret – det ska helst inte vara kallare än 10 grader och inte varmare än 25 grader, samt att det ska vara regnfria dagar.
  • Skydda naturen och ta hand om dina avfallsprodukter


Summering

Framåt våren är det ett perfekt läge att måla om sin ytterdörr. För den som vill måla dörr inomhus är alla årets dagar bra dagar att måla på. Men just ytterdörrar har ofta utstått mycket hårt väder under vintern och det är alltid kul att välkomna sommaren med en nymålad dörr.

Så, vad är det man ska tänka på inför ett sådant projekt? Det första du ska försäkra dig om är att de yttre förhållandena är bra nog för målning. Om det är vinter, måste du helt enkelt hålla dig till tåls till våren innan du kan påbörja ditt projekt. Du bör inte måla om temperaturen utomhus riskerar att sjunka under 10 grader. Det ska dessutom inte regna eller vara för fuktigt i luften. Är det över 25 grader och sol bör du invänta svalare väder.

Kom ihåg att göra grundarbetet noga. Använd målartvätt vid behov, skrapa och slipa. Glöm inte att gå över med mikrofiberduk efteråt.

Välj en färg som du tycker om och som passar in med huset eller bostaden i övrigt. Om du har svårt att bestämma dig – använd samma kulör som dörren hade innan.

Till sist, ta hand om dina avfallsprodukter och spola inte ned överbliven målarfärg i avloppet. Tänk på miljön och ta med dina burkar till återvinningsstationen, så hjälper dom dig med att ta hand om din färg.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer