Att måla om hemma är nog det första som man vill sätta tänderna i vid renoveringar eller när man har flyttat, det indikerar att målet är så nära men även att rummet böjar helt plötsligt får karaktär och bli personligt. Men man ska nog ändå inte underskatta att ge sitt hem lite nya färger bara i syftet att fräscha upp och förnya. Speciellt om man spenderat väldigt mycket tid i sitt hem, så varför inte skämma bort din bostad lite?        

Hur mycket kostar det att måla ett rum?

Det kostar mellan 7 800kr och 15 300kr att måla ett rum på 3 x 4 x 2,5 m med förarbete. Ytan och val av entreprenör är det som påverkar slutpriset mest, men även kvalitén på färgen som används. En av det större leverantörerna av färg idag är Nordsjö, detta företag grundades för över 100 år sedan och satsar på att hänga med i den gröna omställningen. Deras färg är miljöcertifierad med både svanen och EU Ecolabel, och inte nog med det så är dom även godkända av astma och allergiförbundet. Nordsjö vänder sig både till yrkesmålare och till kreativa hobbymålaren. Vilket också gör att deras prisbild sträcker sig åt båda hållen.

Även färg går att handla efter kvalitet och det är faktiskt skillnad, kanske inte för ett otränat öga men det är det. En förklaring är färgens uppbyggnad, dessa fyra av det mest väsentliga ingredienser:

Harster – Är det medel som binder ihop färgen
Pigment – Det som ber färgen sig kulör.
Lösningsmedel – Gör att färgen håller sig flytande och sedan avdunstar när färgen torkar.
Tillsatser – Detta ger ett önskat resultat på färgens karaktär, som exempelvis fläckblockerande som kan vara fördelaktigt för ett barn rum.

Vid val av en billigare färg så kommer den med största sannolikhet att innehålla större andel lösningsmedel. Eftersom lösningsmedlet avdunstar under torkning kommer väldigt mycket av det som appliceras på väggen att avdunsta. Detta gör att det krävs fler strykningar för att få en jämn och pigmenterad yta en med en färg av bättre kvalitet. Förvisso är färgen billigare men arbetstiden kommer markant att gå upp på grund av alla extra strykningar som behöver göras i stället.  

Vill du läsa mer om vad du behöver för att måla om ett rum själv, läs här >

Hur mycket kostar en målare i timmen?

En målare kostar 350 – 550 ex moms i timmen. Detta är standardkostnader när det kommer till den fysiska arbetstiden, men det finns lite andra saker som ingår under denna kategori som är ganska vanligt att man inte tänker på så som transport och inhandling av material.  Bokar man ett jobb av en målare eller från någon annan hantverkskategori så är det en del planering och förberedelser som måste ske innan ett jobb startar. Logistiken över arbetets gång, speciellt om fler olika yrkesgrupper behövs på samma projekt och att handla in det material som kommer behövas samt transport. Dessa är väl dom tre vanligaste varianterna över arbetstimmar utöver jobbet. Idag är det många entreprenörer som inte debiterar för den logistiska biten men det andra använder majoriteten.

Med transport innefattar det resan till arbetsplatsen, ifall material behöver kompletteras under arbetets gång och att även göra den huvudsakliga inhandlingen. Så när man får ett pris över en arbetskostnad på ett jobb så kan det vara bra att komma ihåg att det är lite mer parametrar som spelar roll en bara den effektiva arbetstiden.   

Vad kostar en målare per kvadratmeter?

En målare kostar 650 – 1 275 kr per kvadratmeter räknat på 12 m2 inklusive färg. Även här är det samma aspekter som spelar in som nämns under Hur mycket kostar det att måla om ett rum, där vikten av färgkvalitet tas upp.

En av de parametrar som spelar stor roll när det kommer till bland annat pris men även kvalitet är val av entreprenör. Målning är ett hantverk där erfarenhet och kunnighet är något som kommer spegla sig i slutresultatet och priset. När en hantverkare ska anlitas är det alltid bra att ta sig tiden för lite research. Kolla med vänner och bekanta för rekommendationer, kika in på företagets hemsida för omdömen och eventuella referensprojekt. Det viktigaste är att det känns tryggt och bra.       

Vad kostar det att spackla och måla ett rum?

Att spackla och måla ett rum på 12 m2 kostar 14 629 kr efter ROT. Då väggar i princip alltid har små skavanker eller spikhål så måste ytan spacklas innan den målas, men vad innebär det egentligen och är det något man kan göra själv?

Spackel är ett material som är gjort på finmalen sand eller krita som binds ihop med linolja eller syntetharts. Detta använder man för att fylla igen ihålligheter, spikhål, skarvar eller andra ojämnheter.
Har väggen mycket ojämnheter och hål är det bäst att bredspackla. Detta är inte helt lätt om man är nybörjare då det kräver en viss teknik. Du jobbar med en spackelspade i varje hand som har två olika storlekar. Där den mindre spaden används för att lägga ut spackel på väggen och sedan den större för att dra ut spacklet på väggen. Rörelserna går nerifrån och upp med ett tryck på ena sidan av den större spaden, men inte för hårt tryck för då kan kanter i spacklet uppstå. Som sagt, detta är inte det lättaste.

Ett annat och lite lättare alternativ är att rullspackla med en vanlig roller. Börja med att blöta upp rollern innan den appliceras i spacklet, sedan är det bara att rulla på sed samma princip som bredspacklingen. Nedifrån och upp där det upprepas till ytan är jämn. Oavsett vilket tillvägagångssätt man väljer är det viktigt att ytan är ren innan spacklingen drar i gång. Tvätta av ytan och rugga upp med sandpapper så att spacklet fäster. När spacklet har fördelats ut och torkat är det dags att slipa igen, alla ojämnheter vill man få bort då dessa kan synas igenom färgen.    

Osäker på glansgrad och vad det egentligen är? Vi hjälper dig, ta del av vår guide här > 

Vad kostar det att måla och tapetsera ett rum?

Ett exempel från ett rum med måtten B3,1 x L2,1 x H2,5 kostade 25 929 kr, och i detta pris ingick förarbete i form av spackling och slipning, transport, material, hantering av avfall samt städning efter utfört arbete. Här har kvalitén en stor inverkan på slut priset då det finns en enormt stor prisskillnad mellan olika leverantörer på marknaden idag. Många av dessa tapettillverkare levererar väldigt bra kvalitet på sina produkter, men just här tänker vi välja att presentera en av alla dessa leverantörer som dessutom tillverkar sina tapeter i Sverige.

Boråstapeter kostar mellan 280 – 1499 kr/rullen. Detta företag sträcker sig till början av 1900-talet av grundaren Waldemar Andrén där hanns vision löd ”Alla svenskar ska ha råd att skapa ett vackert hem men hjälp av tapeter”. Med tiden så växer många företag och även detta, och man säljer sina produkter internationellt och därmed uppdaterar man Waldermans vision till ”Med inspiration från vårt svenska arv skapar vi tapeter för alla hem”. Och det man se i deras tappet kollektioner, otroligt mycket snygga tapeter. Allt från enfärgade till stora härliga färgsprakande mönster tapeter som är några av deras mest igenkännliga varianter. Även om man inte är mycket för färg och mönster i tycke och smak så har Boråstapeter magiskt touch att även ta fram mönstrade färgtapeter som känns lunga, så även den som föredrar enfärgat kan dras till dessa mönstertapeter.
Dessutom är alla deras tapeter trycka en fabrik utanför Borås, ta en titt på deras hemsida och bli inspirerad www.borastapeter.se    

Ytterligare en faktor som kan vara bra att kolla upp innan tapetsering är vilken slags tapet som passa till ändamål bäst. Här finns det också massa olika varianter som fototapet, strukturtapet, textiltapet, våtrumstapet, glasfibertapet med flera. Nedan nämner vi några av det vanligaste.

Papperstapet är en av det vanligaste och den lite äldre varianten där man applicerar tapetklistret på baksidan och viker ihop våden, låter klistret sätta sig i några minuter och sedan sätter upp den på väggen. Ett plus att ha i bakhuvudet med denna tapetsort är att den är något mjukare en exempelvis easy upp, då är det ett äldre hem som ska tapetseras kommer väggarna förmodligen inte att vara raka. Då är denna variant bäst för att den går att töja och dra i mer så att den inte blir glipor eller snett i en mönsterpassning.   

Easy upp eller non-woven som den också kallas är nog den som används mest idag då den är väldigt lätthanterlig även för nybörjare. Där klistrar man direkt på väggen och därefter appliceras våden. 

Vinyltapeter är uppbyggd på samma sätt som det flesta tappter, med en baksida av papper eller
non-woven men med en plast yta. Vilket för den väldigt fördelaktig till barnrum eller kök då den är lätt att tvätta av.

Vad kostar det att måla ett innertak?

Att måla innertak på 3 x 4 m kostar ca 3 784 kr i samband med målning av väggarna. Är det så att det kommer ske ommålning i det rum där tankarna går kring takmålning kan det vara en bra idé att göra detta på samma gång. Det är nämligen så att detta påverkar priset. När ett pris lämnas från en målare är det inte bara den faktiska arbetstiden som är inräknat utan även transport, etablering på arbetsplatsen och inhandling av material. Alla dessa moment behöver bara göras en gång i stället för två om man målar väggar och tak på samma gång vilket ger ett billigare pris på takmålning.    

Vad kostar det att måla 40 kvm?

Att måla om ett rum på 40 kvm kostar ca 24 193 kr. Är det större ytor som ska målas om är det många företagare som vill komma ut och titta innan för att bygga sig en uppfattning och därefter kunna beräkna priset. Behöver du räkna ut hur mycket det skulle kosta att måla om ditt rum kan du använda kalkylatorn på Refine.se.

Refine grundades 2021 och är det första företaget som säljer hemrenoveringar online. Vilket kan låta lite halv luddigt för vissa då det inte har funnits mer en offerter på nätet innan. Här har man tagit fram ett helt unikt system som räknar ut vad en ommålning kostar utefter dina angina mått. Alla parametrar som transport, etablering och förarbete är medräknat så du får ett fast pris på bara några minuter där du dessutom kan betala med Klarna.

Hur lång tid tar det att måla ett rum?

En erfaren målare hinner ungefär med att måla 2 – 4 kvm i timmen i effektiv arbetstid. Här måste man även räkna in torktider mellan spacklingarna samt etablering och av etablering. Färgleverantören Nordsjö har en väldigt dra beskrivning om vilka steg som ingår i själva målnings processen, som kan vara till hjälp för att bygga sig en uppfattning om utförandet. Nedan lista är tagen från deras hemsida www.nordsjoidedesign.se

  • Skydda hela golvet och listerna från färgstänk och dropp med täckpapper och tejp. Se till att fästa pappret ordentligt så det inte glider runt när du jobbar. Kåporna till eluttagen skruvar du enkelt bort med en vanlig skruvmejsel. Kom ihåg att stänga av strömmen först.
  • Tvätta väggarna med Nordsjö Original Målartvätt. Skölj väl och låt torka.
  • Spackla över små hål och ojämnheter med Nordsjö Professional Mediumspackel. Låt torka enligt anvisning på förpackningen. Slipa spacklade ytor och borsta av slipdammet.
  • Börja att måla vid kanter, hörn och lister med en pensel och stryk ut med en liten roller (sk sparmålning). Bästa resultat utan ojämnheter får du om det sparmålade området inte har börjat torka. Sparmåla därför en vägg i taget.
  • Doppa rollern i färgtråget och fyll rollern med så mycket färg det går utan att det droppar. Tips – du inte ska kunna se rollerns ludd. Börja med att rolla uppifrån och ner, och inte mer än två rollerbredder i taget för bäst resultat.
  • Packa in roller, tråg och penslar i en plastpåse efter första strykningen. Låt det första lagret färg torka och slutmåla sedan med ett lager till. Ta bort tejpen direkt när du är klar

Denna lista är också väldigt användbar om du ska måla om själv. Så att inga steg och moment missas och även tips på vilken färg och spackel som kan användas.   

Summering

Tiden det tar att måla ett rum kan variera beroende på rummets storlek, målarens erfarenhet och teknik, antalet färglager som behövs, och om det finns några speciella detaljer eller utmaningar (som höga tak eller utsmyckade lister).

En erfaren professionell målare kan vanligtvis måla ett rum på ungefär 4-6 timmar, men det inkluderar inte tid för förberedelser (som att skydda möbler och golv, ta bort vägguttag och ljusarmaturer, spackla och slipa väggarna osv.), vilket kan lägga till flera timmar till projektet. Dessutom behöver varje lager färg tid att torka innan nästa lager kan appliceras, vilket kan innebära att jobbet sträcker sig över flera dagar.

Om du ska måla rummet själv och inte är lika snabb eller erfaren som en professionell, bör du förvänta dig att det tar längre tid. Det kan vara klokt att planera in en hel dag eller till och med en helg för projektet, beroende på rummets storlek och antalet lager färg som behövs. Kom ihåg att det är bättre att inte stressa processen – det är viktigt att ta sig tid för att göra jobbet ordentligt för att få ett snyggt och hållbart resultat.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer