Vattenskador kan vara en av de mest förödande händelserna för en bostadsrättsförening, både ekonomiskt och strukturellt. För att få insikt i hur man bäst skyddar sig mot dessa skador, har vi talat med Jimmy Norlin, projektledare på Norlin Olsson AB. Jimmy delar med sig av sin expertis om vattentätning och förebyggande åtgärder.

Vad Innebär Vattentätning i Bostadsrätter?

Jimmy förklarar att vattentätning i bostadsrätter inte bara är en fråga om att förhindra synliga läckage. ”Det handlar om att skydda hela byggnadens struktur från de dolda farorna med vattenintrång, vilket kan leda till stora skador över tid. Ett vanligt problem i bostadsrätter är bristen på slitsbotten i väggarna där vatten- och avloppsrör är dragna. En korrekt installerad slitsbotten kan effektivt förhindra att läckage sprider sig till andra våningsplan.”

vatrum-ledningslackage

Vanliga Orsaker till Vattenskador

”En vanlig typ av vattenskada i bostadsrätter kommer från läckage från vatteninstallationer där slitsbotten saknas,” förklarar Jimmy. För att förebygga sådana skador är det viktigt att göra en noggrann inventering av bostadsrättsföreningens fastigheter. ”Det är också kritiskt att kräva bra dokumentation från de boende vid renoveringar, särskilt i våtutrymmen som badrum,” tillägger han.

Skillnaden Mellan Gamla och Nya Byggnader

Jimmy påpekar att nyare byggnader ofta har moderna lösningar som fördelarskåp, vilket ersätter behovet av slitsbotten. I äldre fastigheter är det dock inte alltid fallet. ”I byggnader som renoverats under och före 1990-talet ser vi ofta att slitsbotten saknas, vilket ökar risken för omfattande vattenskador.”

Fördelarna med Tidig Investering

”Att investera i en korrekt vattentätning från början är en ekonomisk vinst på lång sikt,” säger Jimmy. Han beskriver slitsbotten som en billig försäkring som kan spara stora summor pengar genom att förhindra omfattande skador.

Underhåll och Inspektioner

När det gäller underhåll och inspektioner understryker Jimmy att ”efter en grundlig inventering av slitbottnarna och åtgärder, finns det generellt ingen anledning till regelbundna inspektioner av slitsbottnarna förrän det är dags för stambyte.”

Norlin Olsson AB

Proffshjälp vid vattenskada

Utmaningar och Juridiska Överväganden

Implementering av vattentätningstekniker i befintliga byggnader kan vara utmanande, särskilt i trånga utrymmen. ”Det optimala är att installera slitsbotten under en renovering,” råder han. På den juridiska sidan bör bostadsrättsföreningar vara medvetna om att de ansvarar för de trycksatta vattenledningarna och de skador som kan uppkomma därifrån.

Jimmy insikter och råd erbjuder en värdefull vägledning för bostadsrättsföreningar som vill skydda sina fastigheter från vattenskador. Att ta rätt steg tidigt kan inte bara rädda byggnader från kostsamma reparationsarbeten utan även bidra till en tryggare boendemiljö för alla inblandade.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer