I en exklusiv intervju med Niklas Olsson, snickare och projektledare hos Norlin Olsson AB, utforskar vi de visuella tecknen på vattenskador i en bostadsrätt, vanliga misstag som bostadsrättsägare gör, samt viktiga förebyggande åtgärder och steg för att hantera dessa utmaningar.

Första Tecken på Problem

Niklas börjar med att beskriva de första tecknen på att en vattenskada kan vara på gång. ”De vanligaste visuella tecknen inkluderar svällning, missfärgning eller bubblor i material,” förklarar han. Dessa tecken är särskilt märkbara på ytor som trä och gips, där även mögel snabbt kan bli ett problem.

Var Förekommer Skador Oftast?

”Vattenskador är vanligast i kök,” säger Niklas. Han förklarar att i kök används vatten flitigt men saknar krav på de skyddande tätskikten som finns i badrum, vilket gör dem mer sårbara. Det är därför kritiskt att hålla ett öga på dessa områden.

diskmaskin-lackage-scaled

Långsiktiga Konsekvenser av Ignorerade Skador

Att ignorera vattenskador kan leda till allvarliga problem. ”Strukturell förruttnelse i golvbjälklag eller bärande väggar är bara början,” varnar Niklas. Han understryker även riskerna med hälsoproblem relaterade till mögel, vilket kan påverka både dig och dina grannar.

Regelbunden Kontroll

Niklas rekommenderar regelbundna inspektioner för att upptäcka tidiga tecken på skador. ”Kontrollera regelbundet installationer och områden där vatten används, och håll utkik efter visuella förändringar som svällningar i parkettgolv eller missfärgningar och bubblor på väggar,” råder han.

Åtgärder Vid Uppdagande av Skada

Vid tecken på vattenskada är det viktigt att agera snabbt. ”Lokalisera först orsaken till skadan och åtgärda denna,” instruerar Niklas. Det är också viktigt att anmäla skadan till försäkringsbolaget och anlita en lämplig entreprenör för dokumentation och vidare åtgärder.

Norlin Olsson AB

Proffshjälp vid vattenskada

Professionell Skadebesiktning

En professionell skadebesiktning är grundlig. ”Besiktningen inkluderar en noggrann genomgång av skadeområdet, kontrollmätningar och en bedömning av vilka delar som kräver åtgärd,” förklarar Niklas. Dokumentation är nyckeln för att säkerställa att alla skador hanteras korrekt.

Vanliga Misstag

Ett vanligt misstag Niklas observerar är att bostadsrättsägare ofta bara agerar på vad de kan se eller känna. ”Detta kan leda till att man inte sanerar tillräckligt noggrant och sedan bygger in problem som blir kostsamma att åtgärda senare,” varnar han.

Genom att följa Niklas Olssons råd kan du effektivt identifiera, hantera och förhindra vattenskador i din bostadsrätt, vilket skyddar både din egendom och din hälsa. Kontinuerlig uppmärksamhet och rätt åtgärder är avgörande för att minimera skadans omfattning och kostnad.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer