1
0

I vårt senaste djupdyk i byggbranschens utmaningar har vi träffat Niklas Olsson, en erfaren snickare och projektledare på Norlin Olsson AB, för att få en grundlig förståelse av processen och vikten av avfuktning efter vattenskador i bostadsrätter. Här delar han med sig av sina insikter om de vanligaste orsakerna till vattenskador, de bästa metoderna för avfuktning, och ger praktiska tips för hur man kan förebygga dessa problem.

Förstå Processen för Avfuktning

”Avfuktning är kritisk för att effektivt minska fukt i konstruktioner och förhindra mögeltillväxt,” förklarar Olsson. Han beskriver hur en avfuktningsmaskin blåser torr luft direkt mot de skadade områdena, såsom betonggolv, för att snabbare återställa en säker fuktnivå. ”Det är en avgörande del av torkningsprocessen som minskar ned åtgärdstiden avsevärt.”

Vanliga Orsaker till Vattenskador

Niklas betonar att de flesta vattenskador i bostadsrätter är resultatet av läckage från hushållsapparater som diskmaskiner och kylskåp.

Välja Rätt Utrustning


Valet av avfuktningsutrustning beror starkt på skadans omfattning. ”För stora skador behövs kraftfullare maskiner. Ibland används även intäcknings- och kanalplast för att rikta luftflödet och optimera torkningen,” säger Niklas.

Utmaningar och Lösningar

En stor utmaning under avfuktningen är maskinernas ljudnivå, som ofta leder till att de boende stänger av dem. ”Vi måste kommunicera vikten av att låta maskinerna vara påslagna kontinuerligt för att torkprocessen inte ska dra ut på tiden. Det finns tystare modeller tillgängliga, men de har ofta lägre effekt,” förklarar han.

Norlin Olsson AB

Proffshjälp vid vattenskada

Materialens Påverkan på Torkningsprocessen

Olika material i byggnaden påverkar torkningsprocessens effektivitet. ”En vattenskadad betongkonstruktion kan ta månader att torka ut helt, vilket visar hur viktig korrekt avfuktning är från start,” påpekar Niklas.

Förebyggande Åtgärder

För att minimera riskerna för vattenskador rekommenderar Niklas regelbundna kontroller av hemmets mest utsatta punkter. ”Kolla bakom kylen och diskbänken regelbundet. Tidig upptäckt kan spara enorma summor och besvär.”

Samarbetet med Försäkringsbolag

När en skada uppstått, spelar dokumentation en avgörande roll. ”Vi hjälper till med att dokumentera skadan noggrant så att försäkringsbolaget kan göra en korrekt bedömning av ärendet,” förklarar han.

Framtiden inom Avfuktning

Avslutningsvis ser Niklas en ljus framtid för avfuktningstekniken. ”Trots att det redan är en effektiv metod förutser jag fortsatta förbättringar och innovationer inom området, vilket kommer att ytterligare förbättra hanteringen av vattenskador.”

Niklas Olssons expertis belyser avfuktningsprocessens komplexitet och vikt. Genom att förstå dessa aspekter kan bostadsrättsinnehavare vidta rätt åtgärder för att skydda sina hem och investeringar. Regelbundet underhåll och kunskap om rätt utrustning är nyckeln till att hantera de risker som är förknippade med vattenskador.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer