Niklas Olsson är snickare och projektledare på Norlin Olsson AB och har omfattande erfarenhet av att hantera vatten- och fuktskador. I vår intervju delar han med sig av viktiga insikter och praktiska tips för att förhindra och hantera dessa problem.


Vad är några vanliga orsaker till vatten- och fuktskador i hemmet eller på arbetsplatsen?

”En av de vanligaste orsakerna till vattenläckor är installationer såsom diskmaskiner eller kylskåp,” förklarar Niklas.

Hur kan jag veta om min fastighet har drabbats av vatten- eller fuktskador?

”Tecken att hålla utkik efter inkluderar missfärgningar, svällningar i material, eller fritt vatten där det inte borde vara,” säger Niklas.

Vilka är de potentiella riskerna och konsekvenserna av att ignorera eller försumma små vattenläckor?

Niklas varnar: ”Att ignorera även små läckor kan leda till stora skador och höga kostnader. Försäkringsbolag kan också neka ersättning om de bedömer att skadan beror på försummelse.”

Vad bör jag göra omedelbart om jag upptäcker en vattenläcka?

”Identifiera källan till läckan och kontakta omedelbart en lämplig entreprenör, oftast en rörmokare, för att få det åtgärdat,” råder han.

Kan vatten- och fuktskador leda till hälsoproblem?

”Absolut,” svarar Niklas. ”Mögel som uppstår till följd av fukt kan leda till hälsoproblem på sikt.”

Hur kan jag förebygga vatten- och fuktskador i framtiden?


Niklas betonar vikten av förebyggande åtgärder: ”Regelbundna kontroller av vattenanslutna installationer är essentiellt. Gör det gärna i samband med städning.”

Vilka steg bör jag ta för att sanera ett utrymme efter en vattenskada?

”För att undvika mögel och andra långsiktiga problem bör du kontakta en kvalificerad entreprenör som specialiserar sig på vattenskador,” rekommenderar han.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när de hanterar vatten- och fuktskador på egen hand?

”Många underskattar skadans omfattning. Det kan se torrt ut, men det finns ofta dolda skador som också behöver åtgärdas,” förklarar Niklas.

Hur kan ett samarbete med försäkringsbolag underlätta hanteringen av vatten- och fuktskador?

”Att arbeta tillsammans med ditt försäkringsbolag kan säkerställa att du får rätt hjälp och ekonomisk ersättning för nödvändiga åtgärder,” avslutar han.

Norlin Olsson AB

Proffshjälp vid vattenskada

Denna intervju med Niklas Olsson belyser vikten av att agera snabbt och kunnigt vid tecken på vatten- och fuktskador. Genom att följa hans råd kan du minska risken för allvarliga konsekvenser och säkerställa att ditt hem eller arbetsplats förblir säkert och sunt.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer