I en exklusiv intervju med Jimmy, en erfaren snickare och projektledare, med expertis inom fuktskador på Norlin Olsson AB, utforskar vi de kritiska aspekterna av att identifiera och hantera mögel och obehaglig lukt i byggnader efter vattenskador. Jimmy delar med sig av sin expertis och ger insikter som är ovärderliga för fastighetsägare som står inför fuktskador.

Vanliga Indikatorer på Mögel och Lukt

Jimmy börjar med att klargöra de tydligaste tecknen på att mögel kan vara närvarande efter en vattenskada. ”De vanligaste indikationerna är en distinkt mögellukt och synliga ludna fläckar som kan vara svarta, vita eller gröna,” förklarar han. Ett annat tecken som kan tyda på allvarligare problem, som storsvamp och äkta hussvamp, är en doft som liknar kantareller eller champinjoner.

Skilja Mögellukt från Andra Lukter

När det kommer till att skilja mögellukt från andra lukter, poängterar Jimmy att det är viktigt att förstå att mögellukt oftast är jordig och instängd. Han jämför detta med andra vanliga dofter som kan uppstå vid fuktskador, som lukten av förtvålning av till exempel matt-lim.

Hälsorisker Förknippade med Mögel

”Mögel är inte bara en olägenhet – det kan orsaka allvarliga hälsoproblem,” varnar Jimmy. Irritationer i ögon, hud och luftvägar är vanliga symptom, och i värre fall kan långvarig exponering leda till kroniska lungsjukdomar eller systemiska infektioner hos individer med nedsatt immunförsvar.

Norlin Olsson AB

Proffshjälp vid vattenskada

Inspektion och Identifiering av Mögelväxt

Jimmy betonar vikten av att noggrant inspektera de områden där mögel oftast utvecklas, som i byggnadens stomme efter ett läckage – dolt inom väggar, innertak eller golv. ”Det enklaste sättet att inspektera dessa områden är genom att göra ett doshål i stommen,” säger han.

Påverkan av Material och Miljö på Mögelbildning

”Organiska material som trä och papper på gipsskivor är särskilt mottagliga för mögel när de utsätts för fukt, och inte kan torka” förklarar han. Han tillägger att isolering kan hålla kvar fukt, vilket främjar mögelbildning.

Avancerade Tekniker för Mögeldetektering

Jimmy lyfter fram flera avancerade metoder för att noggrant identifiera och mäta mögel och lukt:

  • Luftprovsanalys för att detektera och kvantifiera mögelsporer.
  • Ytprovtagning för att identifiera mögel på olika ytor.
  • Infraröd termografi för att upptäcka kalla och fuktiga områden.
  • Partikelräknare och elektronisk näsa för att bedöma luftkvaliteten och detektera lukter.
  • Gaschromatografi-Masspektrometri (GC-MS) och DNA-baserade analysmetoder för att identifiera specifika mögelarter på molekylär nivå.

När Behövs Professionell Hjälp?

”För att skilja mellan vanliga luktproblem och mögelskador, bör fastighetsägare först försöka hitta källan till lukten,” råder Jimmy. Om källan inte kan identifieras, är det dags att konsultera en expert.

Rekommendationer för Mögelsanering

Jimmy rekommenderar en omfattande åtgärd för att hantera mögel och lukt: ”Rivning, torkning och eventuell sanering är nödvändiga steg för att effektivt eliminera problemet och förhindra framtida skador.”

Framgångsrika Saneringsfall

Ett exempel på framgångsrik hantering av mögel och lukt är när korrekt luftflöde och mögelsanering sparade taket på en krypvind från totalrenovering. ”Detta snabbade upp återställningen och minskade risken för långsiktiga problem för fastighetsägaren,” avslutar Jimmy.

Jimmys råd och erfarenheter ger en grundlig förståelse för hur allvarligt mögel och luktproblem kan vara, och hur viktigt det är att agera snabbt och effektivt för att skydda både hälsa och egendom.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer