Marknaden för microcement växer i en rasande fart. Dels för att det är något du kan pyssla med själv och med lättare medel få nytt liv på majoriteten av ytorna i ditt hem. Allt från möblerna på altanen till att ge badrummet ett lyft, eller varför inte ge köket en mer industriell känsla. Men vad är egentligen microcement och hur funkar det? Här kommer ge dig ett bra startkitt på allt du behöver veta om diuna kommande microcement projekt, men även bra tips på hjälp ifall du hellre tittar på.    

Vad är microcement?

Microcement är utblandad cement. Som kanske avslöjas i namnet är detta ett tunnare cementbaserat material som är utblandad med tillsatser, mineralpigment och vattenbaserade harster.

Harster är ett naturligt ämne som kommer ursprungligen från träd och växter och är vad man skulle kunna kalla naturens egna klister, då detta används för bland annat tillverkning av lim. Detta ämne finns i en rad olika industrier idag och med olika utföranden och tillvägagångsätt. För just tillverkning av microcement så används vattenburet harts.

Här kan du läsa mer om harts och des olika system
https://sv.ruicoglobal.com/news/industry-news/what-are-the-advantages-of-waterborne-resin.html

microcement

Finns det olika typer av microcement?


Det finns en rad olika namn för microcement som exempelvis microbetong, microtopping eller designcement, men det är alla benämningar på samma material. Det som kan vara en skillnad utöver leverantörer är om det ska användas utomhus. Under rubriken Kan man ha microcement utomhus kan du läsa mer.

Microcement kan även färgas i tusentals olika färger eftersom man använder sig av färgskalan NCS. Detta är samma färgskala som många färgleverantörer använder sig utan, så här är det bara att gå loss på färgskalan.  

Vad är skillnaden mellan betong och cement?


Cement är ett material gjort på kalksten och lera som bränts i ca: 1 400 grader, och betong tillverkas på cement. För att ta fram betong så blandas sand, grus och vatten ihop med cement. Till en fördelning på ca: 85% / 15 % med den lägre andelen cement. Båda dessa material har växt inom sitt användningsområde för heminredning och hemma fixaren. Då dessa skapar en rå och industriell känsla, på exempelvis, bänkskivor, bord, väggar och andra detaljer.  

En annan skillnad mellan cement och betong är att cement är ett hydrauliskt bindemedel, vilket dels kännetecknas i hur materialet hårdnar. Den reaktion som sker när materialet kommer i kontakt med vatten gör att det hårdnar till en produkt som sedan ej är vattenlöslig.   

Betong är ett slittåligt och robust material som har en lång livslängd. Då detta material har egenskaper att tåla fukt, mögel och inte brinner så använder man detta inom bland annat byggindustrin. Ett annat stort plus med betong är att det är 100% återvinningsbart och även ljuddämpande på grund av sin vikt.

Cement är också ett otroligt starkt och hållbart material som används mycket inom byggindustrin men även i heminredning. Cement kan betraktas som mer lätthantering än betong framför allt för de mindre projekten som detaljer i hemmet, exempelvis tillverkning av krukor, skålar mm.

Fördelar med microcement?


Det finns ett gäng fördelar med detta material som bland annat att det är enkelt att rengöra och den förebygger mikrobiell påväxt som svamp. Men några fördelar som kanske väger lite tyngre för vissa att microcement inte behöver något förarbete innan applicering, utan det är bara att applicera direkt på vilken yta som helst exempelvis gips, målade väggar, tapet, kakel, sten, laminat mm.  Dessutom är materialet vatten tätt, vilket gör microcement utmärkt för just våtrum och kök, där slut finishen också blir skarvfri. Vilket kan vara önskvärt i dessa rum där det lätt kan bli beläggningar.

Ett annat vanligt användningsområde är att förnya möbler och bruknings ytor som en bänkskiva. Här visar sig fördelarna med microcement då det passar utmärkt för alla kökets prövningar och rengörs enkelt med en fuktig trasa.  

Tips från oss – Om du har tänkt ha microcement i ett duschrum så kan det vara bra att kolla upp vilket PH-värde vatten har. Det kan nämligen bli kalkfläckar i cementen om värdet är för lågt. Detta kan även förbyggas med att enkelt ta bort överflödigt vatten med av vanlig våtrums skrapa eller en sealer som är anpassad för detta.     

Finns det nackdelar med microcement? ”Med alla material finns det så klart vissa nackdelar, vissa mer än andra. En nackdel är PH-värdet som vi nämnde tidigare, att det kan ge kalkfläckar. Något annat man bör ha koll på är vad som ligger under microcementen. Då detta material endast är ett ytskikt som bygger ca: 2-3 mm så är det fortfarande väldigt viktigt att tätskiktet under är godkänt om vi pratar bad/våtrum. Sådant här kan vara svårt att ha koll på då det finns mycket regler att förhålla sig till, därför är det alltid bra att prata med en hantverkare som har erfarenhet av just våtrum.” Säger Niklas på Norlin Olsson AB, byggare som är proffs på våtrum.

Hur appliceras microcement?


Microcement appliceras normalt sett i 4 olika steg, en bra guide för hemmafixaren.
Detta kan variera beroende på vald leverantör och des monteringsanvisningar.

  1. Priming – Innan cementen kan appliceras måste ytan primas. Detta för att materialet ska få maximalt fäste på ytan. Primern för detta ändamål innehåller sand, vilket för att ytan blir snarlik en sandpapprad yta som låter massan fästa på exempelvis väggarna utan att glida av.
  2. Microcement – Nu är det dags för de main event, microcementen. När detta ska appliceras använder man två tycken verktyg som liknar spackelspadar. En lite hårdare och en mjukare. Använd den hårda spaden för att få upp massan på vald ytan och fördela ut den, sedan byter du till den mjukare spaden för att jämna till ytan. Ett lager bygger ca: 2-3 mm.     
  3. Slipning- När microcementen har fått torka i ca: 16 – 24 timmar så ytan redo att slipas. Här kan det vara bra att läsa på monteringsanvisningarna vilket slipp papper som du bör använda. Det flesta tillverkarna för hemmabruk klarat av vanliga sandpapper. Men skulle ytan ha hårdnat för mycket så kommer dessa papper inte att räcka. 
  4. Sealing- Nu är det dax för det sista steget som är att lägga på en seal. Detta ger materialet ett extra grundskydd mot fläckar och repor. Här är det viktigt att lösa på om produkten så rätt antal lager av sealen appliceras för att uppnå maximal effekt.  
microcement

Hur svårt är det att göra det själv?


Detta är ett material som du kan lägga själv. Som med mycket annat så finns det ett gäng olika leverantörer på marknaden idag som erbjuder olika varianter, som exempelvis färdig blandad eller en mix som du själv kan blanda ihop. Om man pratar svårighetsgrad för microcement är det väldigt individuellt. Momenten i sig är väldigt simpla, utan utmaningen är att få till en jämn yta. Sådana här materiella områden och appliceringar kan vara svåra att behärska själv, då det är ett hantverk och kanske inte något man ger sig in i så ofta. Men självklart finns hjälp att få, ett företag som sysslar med microcement är Refine.
         

Vad kostar microcement?


För ett normalstort badrum så skulle microcement kosta ca: 1.400 – 1.700 kr/m2 ink moms efter ROT. Detta är ett generellt pris baserat på att underlaget är redo för montaget, det vill säga att inget tätskikt behöver korrigeras eller jämnas ut innan montaget. När du beställer ett montage av microcement ska man ha i åtanke att det kan tillkomma extra förberedelsekostnader, som exempelvis borttagning av silikon, fog eller spackling.  

Däremot så har vi ett företag som vi kan rekommendera när det kommer till just utförande och prissättningar, detta företag heter Refine. Dom jobbar med golvläggning, målning och microcement till privatpersoner och företag som du enkelt beställer online. Det som gör denna tjänst otroligt smidig är att du får ett fast pris direkt via deras hemsida, i och med det så tar du på en gång bort dessa tillkommande förberedelsekostnader eftersom dom räknar med allt detta.
   

Hur hållbart är microcement?


Microcement är ett mycket tåligt material trots det tunna lagret. Det finns inte någon generell livslängd på cementen utan det som påverkar detta är underlaget. Vi tar ett badrum som exempel, då är det tätskikten under som avgör hur hållbart detta är, och där är livslängden ca: 25 år.

För att få ut maximalt kring hållbarheten på vald ytan så är förarbetet mycket viktigt. Den informationen brukar finnas hos valt leverantör. Ska du applicera microcement i ett badrum kan det vara bra att låta en hantverkare göra en bedömning av tätskikten först.     

Hur lång tid tar det att lägga microcement?


För en kunnig tar hela processen runt 8–10 dagar av en yta på ca: 25-30 m2.
Det exempel vi listar nedan är en uppskattad tidsram och kan variera mellan olika leverantörer.

  • Uppskattningsvis runt 3 dagar i applicering av primer och cementen.  
  • När microcementen är på plats ska ytan torka i ca: 2 dagar, då får ytan en beträdas.
  • Nu kan man försiktigt röra sig på ytan för att se om något behöver kompletteras eller slipas av innan en eventuell seal rullas på.
  • När hela ytan har fått stå upp till 7 dagar efter applicering är cementen torr och ytan kan beträdas som vanligt.     

Kan man måla på microcement?


Ja det kan du. Här måste du välja en färg anpassad för detta underlag, en polyuretanfärg. Denna färg är uppbyggd av två komponenter: polyester och polyuretan som ger färgen en bättre fästförmåga på släta ytor. Ett annat plus med denna färg är att den är väldigt reptålig, beständig mot olika lösningsmedel och är kulörbeständig.  

När du ska måla microcement är det väldigt viktigt att ytan är helt torr, och du kommer också behöva applicera minst två lager färg. Ett tips kan var att fråga min närmaste färgåterförsäljare på råd inför målningen och se till att du får med dig rätt färgtyp hem.

Men det kanske är så att du vill ha en annan kulör på cementen men inte är så sugen på att måla?
Som vi nämner under Finns det olika typer av microcement kan du själv välja vilken färg du vill ha på din microcement. Färgen anges i färgskalan NCS och ger dig tusentals olika kulörer att välja mellan.   

  
Kan man ha microcement utomhus?


Det går alldeles utmärkt att ha microcement utomhus. När du ska välja leverantör så är det bra att lösa vad just dom rekommenderar för utomhusbruk. Ett exempel på skillnaden av materieluppbyggnaden är mängden av ballast och plaster, med den högre mängden ger det ett bättre skydd mot bland annat stillastående vatten. Du kan till och med använda microcement i en swimmingpool. Så prata med leverantören och beskriv ditt användningsområde för att få rätt blandning på cementen.

Utomhus rekommenderas en polyuretan sealer som är lösningsmedelbaseras. Dessa är speciellt anpassade för just utomhusbruk och lite hårdare förhållanden/miljöer.

Vid applicering utomhus ska du helst ha en yttertemperatur på minst 5 plusgrader och se till att ytan är väderskyddad. Ha i åtanke att torktiden kan komma att bli längre på grund av temperaturen och luftfuktigheten.         

Vanliga Frågor

  • Kan microcement användas utomhus? Ja, med rätt typ av sealer och förberedelser.
  • Hur hållbart är microcement? Mycket tåligt, men underlaget spelar en stor roll.
  • Vad kostar microcement? Priser varierar, men räkna med ca 1.600 – 1.900 kr/m2 efter ROT.


Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer