Att måla taket kan vara ett stort projekt, men med rätt förberedelser och tekniker kan det bli en framgångsrik och tillfredsställande uppgift. Denna sida ger dig en detaljerad guide för att måla ditt tak, inklusive tips för att välja rätt färg, förstå väderpåverkan, och säkerhetsåtgärder. Men också bra tips på företag där du kan be om hjälp med detta och vart du hittar den bästa färgen.

Viktiga Tips och Råd

 • Väderförhållanden: Måla inte under regniga eller extremt varma dagar. Idealisk temperatur för målning är runt 15 grader Celsius.
 • Säkerhetsåtgärder: Använd säkerhetsutrustning som fallskydd och se till att stegen är säkert placerad.
 • Kostnadseffektivitet: Jämför priser och kvalitet på färg och utrustning för att hitta de mest kostnadseffektiva alternativen.
 • Tidsbesparing: Överväg att använda en spruta för större ytor för att spara tid.

Hur ska man måla tak?

Som med mycket annat så är förarbetet en viktig del av målning för att få ett bra och hållbart slutresultat. Men när det kommer till målning utomhus finns det en till aspekt att anpassa sig efter, vädret. Du vill ha tort underlag och en yttertemperatur på minst 15 grader för att få ett bra och maximerat slutresultat vid utförande av målningar oh tvättar av tak.   

 1. Etablering
  Innan du startar projektet: måla yttertak är etablering av arbetsplatsen kanske en viktigare faktor än vad man tror. Etablering är en förberedelse inför det kommande arbetet, som innefattar bland annat preparation med livlinefäste, uppsättning av skydd mot fasad vid tvätt, förbereda maskiner och färg osv. Har du en väl etablerad arbetsplats kommer arbetet att flyta på smidigare och risken för olyckor minskar.    

 2. Förarbetet
  När arbetsplatsen är förberedd är det dags för själv ytan att förberedas inför kommande målning. Börja med att se till att ytan är ren från smuts och på växter genom att utföra en taktvätt. Tak med betongpannor tvättas med högtryckstvätt, innan du börjar med tvätten är det bra att gå över taket och byta ut eventuella trasiga pannor för att inte få in vatten under pannorna, samt att inte fler pannor ska ta skada. Efter tvätten ska taket efter sköljas, för att säkerställa att du fått bort allt.

  När tvätten och efter sköljningen är klar så kem behandlas pannorna. Takpannor består av små porer som mossa och annan påväxt lever i, och även ifall tvätten tar bort majoriteten så kommer inte det som växer i porerna att ta skada av tvätten. Därför kem behandlar man för att säkerställa att den eventuella påväxten som lever kvar i porerna inte kan leva vidare.

 3. Målning   
  Nu är det dags för det roliga, måla taket. Innan du drar på med färgen så säkerställa att taket är rent och torrt. Första lagret färg som används späds ut med ca: 20% vatten, detta är för att färgen ska tränga ner i pannornas porer och försluta dom. Låt detta lager torka innan lager nummer 2 appliceras, som är ren färg. Här kommer du få ett tjockare lager färg och även en snygg finish på taket.  
    

Proffshjälp med takmålningen!

Kan man måla taket själv?

Takmålning är något som du absolut kan utföra på egen hand. Det finns däremot några parametrar som man behöver kolla på och förbereda innan en målning påbörjas. Du kan följa vår enkla 3 stegs lista för hur en takmålning går till under rubriken Hur ska man måla tak. Något som kan vara till en fördel men att ta hjälp är vissa kostnader och arbetstiden. Som inom många områden så är utförandet mer tidseffektivt när någon som vet vad dom håller på med utför arbetet. Kostnaderna som vi refererar till är utrustning och förbrukningsmaterial. Rent krasst så har du två val på hur du ska applicera färgen som är pensel/roller eller spruta.

Pensel och roller är kanske det som är enklast för en oerfaren målare. Som inte behöver någon speciell teknik eller kunskap innan användning, utan det är bara att måla på och försöka att få en så jämn yta som möjligt. Nackdelen med detta är tidsåtgången. Att måla ett helt villatak med pensel kommer ta väldigt lång tid, samt att du troligtvis kommer behöva ett gäng penslar innan taket är färdig målat.  

Alternativ två är att sprutmåla taket. Här går det undan jämfört med en pensel. Denna produkt är en eldriven apparat som har en behållare för färgen och ett munstycke som sprutar ut färgen. Detta kanske inte är helt lätt förstas gången då det är lätt att fördela färgen ojämnt för en nybörjare. Sprutmålning är en utav anledningarna till kostnaderna som vi nämnde tidigare, då dessa produkter kan kosta en slant.

Om du väljer att sprutmåla taket så kolla då upp innan så färgen är anpassad för ändamålet. Detta kan du få hjälp med på din vardagliga byggvaruhandel eller vald färgleverantör.   Tips från Oscar på TAK 2.0.

Takmålning

Vilket håll ska man måla taket?

För att få den mest jämna och täckande appliceringen av färgen ska du röra dig från nocken och ner mot takfoten i vågräta rörelser. Om vi förutsätter sprutmålning i detta exempel, måla en yta på ca: 1–2 meter i bredd med sprutan i vågande rörelser fram och tillbaka medan du rör dig ner mot takfoten. Sedan gör du om samma sak igenom fån nocken i en ny sektion på 1–2 meter i bredd. Detta är för att med mindre ytor är det lättare att hålla ett jämt flöde och även för att få bra täckning på färgen. När du rör dig uppifrån och ner så kommer du att se alla små kanter på pannorna bättre och så undviker du att råka trampa i färgen än om du skulle göra samma sak i motsatt riktning.       


Summering

Att måla taket kan vara ett överkomligt projekt om du följer vissa steg. Först behöver du förbereda arbetsplatsen, inklusive skydd mot fasad, förberedelse av maskiner och färg, och säkerhetspreparat. Detta minskar risken för olyckor och gör arbetet smidigare.

För att förbereda ytan för målning, rengör taket från smuts och växter genom en taktvätt. Skölj sedan taket och applicera en kemisk behandling för att eliminera växter som lever i porerna på takpannorna.

När det kommer till själva målningen, börja med ett lager färg utspädd med cirka 20% vatten. Detta hjälper till att försegla porerna på takpannorna. Efter att detta lager har torkat, applicera ett andra lager av ren färg för en tjockare finish.

Det är möjligt att göra takmålningen själv, men det finns vissa aspekter att tänka på, inklusive utrustning och tid. Måla med en pensel eller roller är enklare men tar längre tid. Sprutmålning är snabbare, men kan vara svårare för nybörjare och kan vara dyrare på grund av kostnaden för utrustningen.

När du målar taket, börja från toppen (nacken) och rör dig neråt (till takfoten) i vågräta rörelser för att få en jämn och täckande applicering av färgen. Detta gör att du kan se kanterna på takpannorna bättre och undvika att trampa i färgen.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer