Kährs har för många kommit att bli synonyma med kvalitativa trägolv som kombinerar klassisk kvalitet med modern innovation. Deras parkett med holländskt mönster har kommit att bli särskilt eftertraktad. Vi har tittat närmare på vad som kännetecknar detta speciella mönster, och varför Kährs är ett bra val.

Holländsk parkett åsyftar parkettgolv som har det särpräglat holländska mönster vars anor sträcker sig mer än mer än fyra hundra år bak i tiden. Många har nog kommit i kontakt med denna mönsterbildning utan att tänka närmare på saken. Men vad som gör den särpräglat är att den motsvarar ett sorts rutnät med på många sätt unik mönsterbildning. När vi pratade med golvläggarna på Refine.se konstaterade dem att viktigast för dem är att golvet är lättlagt, har god kvalitet och tar hänsyn till miljön i produktion och slitstyrka. Det främsta som uppskattades med detta golv deras goda erfarenhet av just Kährs golven, att det går fort att lägga på plats och att man får mycket för kvadratmeter priset oavsett vilket Kährs golv man väljer men också att det är Svanen märkt.

På senare tid har parkett med holländskt mönster det blivit ett populärt alternativ då det kombinerar smidigheten i klassisk parkett med enkla förutsättningar för unika mönstervariationer. Med holländsk parkett får man ett golv som är lättskötta, enkla att lägga och bjuder på unik känsla av djup och sofistikation.

Men vad är det egentligen som gör holländsk parkett från just Kährs till ett så lockande alternativ? Vi har tagit en närmare titt på Kährs, deras unika historia samt varför just Kährs holländska parkett är ett så pass populärt val.

Varför Välja Kährs?

Svenska Kährs har en historik som är nära sammanlänkad med Nybro och dess särdeles skogspräglade områden. Som en av 1800-talets mittpunkter för Sveriges mer södra belägna skogsindustrin är det definitivt i händelsernas centrum som Kährs framgångssaga inleds.

Även om de ursprungligen fokuserade på snickeri och trämässigt hantverk så var det inom golvbranschen de hittade sin nisch. Under efterkrigstidens framväxt av det samtida folkhemmet var det unikt stor efterfrågan på praktiska och kvalitativa golv. Kährs var det första svenska företaget som började producera lamellparkett vilket snabbt blev en enorm succé.

Det finns mycket tradition och historia bakom parkettgolvet, och den stora variationen av mönster och särskilda utföranden ger en särskild känsla av design, stil och funktionalitet. Många har kommit att se det som ett oerhört attraktivt och långsiktigt val för hemmet. Då de generellt sett tillverkas av trä blir de på ett unikt sätt hållbara och enkla att sköta.

Utöver att ha varit föregångare inom parkettgolv fria från lösningsmedel har Kährs varit en ledare inom hållbart skogsbruk. Numera är de en given aktör på internationella marknaden för parkettgolv och har gjort mycket för att popularisera holländsk parkett. Genom att välja golv från Kährs så vet man redan från början att de lever upp till de allra högsta förväntningarna. Deras marknadsledande garantier talar även sitt tydliga språk gällande att de definitivt står bakom sina golv. Vill du ha ett långsiktigt fördelaktigt resultat blir Kährs ett problemfritt val.

 • Hållbarhet: Kährs engagemang i hållbart skogsbruk innebär att varje golv inte bara är vackert utan också miljövänligt.
 • Innovation: Som pionjärer inom lamellparkett har Kährs fortsatt att leda utvecklingen med sina lösningsmedelsfria och golvvärmevänliga produkter.
 • Kvalitet: Med marknadsledande garantier står Kährs bakom varje golvplanka som lämnar deras fabrik.

Parkett från Kährs med holländska mönster

Holländsk parkett är på många sätt oerhört visuellt spännande. Det är inte lätt att med ord göra mönstret rättvisa. Men vad många upplever är att det ger en unik känsla av såväl modernitet som svunna tiders särpräglade golv. I kombination med parkett av naturmaterial så blir upplevelsen av det holländska mönstret särskilt spännande i och med att materialets naturliga variation på många sätt förstärker mönstret.

Även om det har blivit vanligt att på egen hand skapa holländskt mönster genom särskilt utplacering av golvplattor så är det avsevärt mycket enklare att få ett bra resultat med ett färdigt holländskt mönster från Kährs. Då kan du även vara säker på att golvet ger det rätta intrycket.

Något som är spännande med just holländsk parkett är att dess popularitet periodvis har gått i vågor. Medan många förknippar det med 1960- och 1970-talets särpräglade stilar så har det även figurerat i såväl en historisk kontext som i mer modern tid. Det finns nog inga andra golvmönster som är i så ständigt stor efterfrågan.

Genom att ha visat sig klara tidens prov så har holländskt mönster blivit en tidlös klassiker. Bäst av allt är att det passar ihop med i stort sett samtliga inredningsstilar och kompletterar snarare än tar över. För dig som vill ha ett golvmönster som är vackert och unikt utan att vara allt för påträngande blir holländskt parkettgolv ett givet val.

blir holländskt parkettgolv ett givet val.

Det typiska utseendet för Holländskt golv, detta är Kährs egna Palazzo Rovere.

Fördelar med Kährs holländska parkett

Genom att välja holländsk parkett från Kährs så får du det bästa av två världar. Nämligen design och innovation. Som föregångare inom skonsam produktion så säkerställer Kähr att du slipper farliga kemikalier samtidigt som du kan dra nyttan av ett kvalitativt parkettgolv.

Men det finns fler anledningar till att välja Kährs. Det är knappast en slump att Kährs holländska parkett har kommit att bli populära såväl i Sverige som internationellt. Genom att kombinera deras egenutvecklade och unikt förmånliga produktionsteknik med klassiskt holländskt mönster får man ett parkettgolv som håller högsta nivå både i ett utseendemässigt hänseende som när det kommer till dess funktionalitet.

 • Med Kährs holländska parkett får du ett snyggt mönster fritt från problematiska lösningsmedel. Som föregångare inom skonsamma golv fortsätter de att vara ett hälsomässigt bra val.
 • Kährs parkett har marknadsledande garanti som säkerställer långvarigt bra resultat. Ett givet sätt att få ut bästa möjliga värde av sittt val av golv.
 • Parkettgolv från Kährs tål golvvärme. Det gör att deras golv blir ett perfekt komplement till befintliga uppvärmningslösningar.
 • Det naturliga materialet gör att holländsk parkett från Kährs är naturligt unik i sitt utförande. Utöver det holländska mönstrets unikhet så får du även en spännande naturlig variation. Inget parkettgolv är det andra likt.

Detta och många fler anledningar har gjort att parkett från Kährs är ett förstahandsval för ett stort antal personer som uppskattar holländskt mönster. I takt med att fler väljer parkett för sina hem så ökar ständigt intressen för dessa spännande golv.

På det stora hela så har mönstrade golv kommit att bli väldigt populära. Från att främst ha figurerat i kommersiella byggnader, butiker och i offentliga lokaler blir de alltmer vanliga i privata hem. Även om de främst förknippas med att de kan skapa en slående och väldigt tilltalande visuell effekt så finns det en hel del andra fördelar. Många har kommit att uppskatta golven för att de är enkla att sköta och gör att småskräp kan bli mindre synligt.

Hur läggar man parkett med holländar mönster?

Det viktigaste vid läggning av parkett med holländarmönster är mönsteranpassningen vid monteringen. Vid montering med mönster anpassat golv blir det mer spill än ett vanligt parkettgolv, en tumregel är antalet kvm + 15-20% spill vid holländar parkett.  Att lägga parkett med holländar mönster är lika lätt som att lägga ett vanligt parkettgolv.

Att lägga ett Kährs golv med holländskt mönster är lika enkelt som att lägga traditionell parkett, men med ett ännu mer slående resultat. Vi rekommenderar dock att räkna med cirka 15-20% extra material för mönsteranpassningen.

Skötselråd

 • Regelbunden rengöring: Använd en mjuk borste eller dammsugare för att hålla ditt golv rent.
 • Skydd mot repor: Använd filtkuddar under möbler för att skydda golvet.
 • Undvik fukt: Torka upp spill omedelbart för att förhindra skador.

Miljöpåverkan och Hållbarhet

Kährs parkettgolv är inte bara ett estetiskt val utan också ett steg mot en mer hållbar livsstil. Genom att välja ett golv från Kährs bidrar du till en bättre miljö både inomhus och i de skogar där träet odlas.

FAQ – Vanliga Frågor

 • Kan Kährs parkett läggas över golvvärme? Ja, Kährs golv är utformade för att vara kompatibla med golvvärme.
 • Hur miljövänligt är Kährs parkett? Kährs är ledande inom hållbart skogsbruk och deras golv är Svanenmärkta.
 • Vad är det unika med holländskt mönster? Det holländska mönstret ger en unik känsla av djup och sofistikation som är svår att uppnå med andra golvtyper.

Avslutande Tankar

Kährs parkett med holländskt mönster är mer än bara ett golv; det är en investering i ditt hem och din miljö. Med sitt tidlösa utseende och moderna funktioner är det ett golv som kommer att fortsätta att imponera år efter år.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer