Hur ska ett glidskydd monteras?

Glidskydd monteras med skruv när den direkt monteras i råsponten under pannor och läkt. Detta montage är för glidskydd för tak med tegel och betongpannor.

Det finns även glidskydd som monteras med bult i befintlig takstege vilket är den enklaste monteringen. Då bultas glidskyddet med M10 bult och mutter och är sedan redo för användning.

Vid montage av glidskydd på falsat plåttak monteras ett fals-fäste som glidskyddet sedan monteras på.

För plåttak med IP-profil monteras antingen ett fäste på IP-profilen eller på plåtens flacka del, där glidskyddet i sin ur monteras.

Glidskyddet WG1000 från Welands monteras antingen med 4st träskruv eller 2st M10 Bult och mutter i råsponten och passar utmärkt för tagel och betong tak. WG1000 är ett enklare glidskydd. 

Vid lätt undertak monteras glidskyddet på läkten under takpannan. Då är det viktigt att konstruktionen uppfyller kraven i monteringsanvisningen så läkten inte är för tunn.

Benders glidskydd monteras på ett så kallat infästebord. Nedanför den övre läkten på den nedersta pannan på taket monteras en bräda på minst 25x150mm som sedan glidskyddet skruvas fast i.

Montering av glidskydd i fasad görs oftast med fransk träskruv. Det viktiga är att anpassa infästningen efter fasaden så det sitter bra och inte släpper om olyckan är framme. Beroende på produkten så är det antigen med bult och mutter, eller anpassad skruv för underlaget.

Vad är ett glidskydd?

Ett glidskydd är en extra säkerhet för den som ska beträda taket då den förhindrar att stegen ska kunna glida i väg eller trilla åt sidan. Enkelt sagt är glidskydd en eller 2 krokar som är fästa i taket för att luta stegen i, en extra säkerhet.

Olika typer av glidskydd

Det finns flera olika glidskydd som är anpassade för olika typer av tak och fasader.

De olika glidskydden monteras på olika sätt beroende på underlag och stomme för att montaget ska vara säkert för användning. Det är mycket viktigt att följa leverantörens monteringsanvisning vid montage.

Valet av glidskydd beror främst på vilket tak som det ska monteras till. Beroende på hur hängrännor är monterade kan man behöva ett glidskydd med justerbar krok, och för andra tak räcker ett simpelt WG 1000.

Varför behövs glidskydd?

Ett glidskydd är viktigt för den personliga säkerheten när det kommer till att sätta upp en stege mot taket på ett säkert sätt. Det möjliggör att man säkert kan ta sig upp på taket utan att stegen glider vilket kan leda till allvarliga personskador. Enligt boverket behöver ca 6000 personer söka sjukvård varje år på grund av olyckor med stegar. Glidskydd är en billig säkerhet för både villaägaren och sotaren, ingen ska behöva skada sig i onödan.

Utred vidare vilken typ av taksäkerhet du behöver till ditt tak.

VIlken taksäkerhet behöver ditt tak?

Är det krav på glidskydd?

Det är inget krav på glidskydd, Men det är en billig försäkring mot personskador. När vi talade med takläggaren Martin på TAK 2.0 rekommenderade han att alla bör installera glidskydd då det är en billig åtgärd med tanke på den stora säkerheten den skapar.

”Ska man ändå investera i taktsäkerhet så borde man smälla dit ett, så enkelt är det.” – Martin TAK 2.0

Är det svårt att montera glidskydd för takstege?

Arbetsmomentet för att montera ett glidskydd är relativt simpelt. Så länge du har läst på om produkten och ser till att den nuvarande takstegen matchar produkten du ska köpa till.

Ett tips är att skriva ut monteringsanvisningen så du enkelt kan kontrollera mått vid montering.

När man utför jobb på taket ska man alltid vara två personer om något händer, se till att ha rätt verktyg och skruvar eller bultar beroende på montering. Vissa glidskydd behöver fäste, glöm inte det vid inköpstillfället. Det finns flera olika fabrikörer när det kommer till taktsäkerhet. Billiga fästen finns bland annat på Bauhaus.

Är det skillnad på montering beroende på vilket typ av tak jag har?

Väljer man ett glidskydd som är bultat i takstegen behöver du inte ta hänsyn till taket, då den monteras direkt i takstegen. Men det finns även andra varianter som behövs skruvas in i råsponten eller fals mm.

När det gäller plåttak och papptak är det mer komplicerade monteringar då man behöver montera fästen innan.

Takläggaren monterar glidskydd

Takläggare är de som vanligtvis monterar glidskydd i samband med montering av övrig taktsäkerhet. Men vem som helst kan montera ett glidskydd, så länge man har rätt verktyg, jobbar säkert och förstår sig på monteringsanvisningen.

Besvarades inte din fråga? Skicka ett mail till oss med din fråga så svarar vi dig så fort vi kan!

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer