Denna artikel utforskar de unika egenskaperna hos microcement och dess användning i badrum, baserat på expertis från Elin Norlin, material expert på refine.se.

Vattentålighet

Trots att microcement inte är naturligt vattentätt, kan det behandlas för att bli mycket vattentåligt. Genom att försegla microcement med en speciell lack, förseglingsprimer eller vax, skyddas den cementbaserade blandningen effektivt mot vatten. Detta är särskilt viktigt i badrum där ytor måste kunna hantera både stående och rinnande vatten.

Användningsområden i Badrum

Microcement är särskilt fördelaktigt för användning i badrum på grund av dess förmåga att appliceras över befintliga ytor, såsom kakel. Detta eliminerar behovet av omfattande förberedelser och möjliggör enklare renoveringsprojekt. Det kan användas på både golv och väggar, vilket skapar ett enhetligt och modernt utseende.

Fördelar i Våtutrymmen

Den största fördelen med microcement i våtutrymmen är dess vattentålighet, vilken uppnås genom en skyddande täcklack. Förutom detta erbjuder microcement stor estetisk flexibilitet; det är tillgängligt i olika färger och finishar, från hög glans till naturlig matt. En sömlös yta minskar också risken för mögel och bakterietillväxt, vilket är vanligt i badrum med traditionella fogade ytor.

Microcement våtrum
Microcement våtrum

Installationstidpunkt

För bästa resultat bör microcement appliceras i badrum där det befintliga tätskiktet är intakt och relativt nytt, helst inte äldre än 25 år. Vid renovering av äldre badrum rekommenderas installation av ett nytt tätskikt före applicering av microcement för att säkerställa optimal funktion och hållbarhet.

Microcement är ett hållbart, estetiskt tilltalande och praktiskt val för moderna våtutrymmen. Dess unika egenskaper och mångsidighet gör det idealiskt för både nya installationer och renoveringsprojekt i badrum.

Med dessa insikter från Elin på Refine.se lär vi oss mer om när och hur microcement ska installeras.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer